-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.pascal
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt Kraina winnic i cyprysowych alei
Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti?
Który florencki plac jest najpiękniejszy?
Gdzie odbywa się L'Eroica – niezwykły kolarski wyścig?
Skąd pochodzi słynny biały marmur,
z którego powstał David Leonarda da Vinci?
Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu!
Dolina Val d’Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d’Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii.
Magdalena Ciach-Baklarz autorka bloga Italia poza szlakiem
Ribollita
Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień – wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.
Autor: Magdalena Ciach-Baklarz
Data premiery: 2025-03-26
Strony: 160
Rodzaj: Książki
Okładka: Miękka
Format: 190x115x0
Zalecany przedział wiekowy: +