-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.pascal
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula Winnice, malownicze zatoki i tradycyjna kuchnia
W którym mieście urodził się Marco Polo?
Gdzie znajdziesz najlepsze ostrygi?
Które wina są najsmaczniejsze?
Na której wyspie mieszkała Kalipso?
Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najlepsze winnice i spróbujesz czarnego risotto!
Choć Chorwacja kojarzy się z tłumami, to można jeszcze znaleźć miejsca, gdzie nie dociera wielu turystów, a życie miejscowych toczy się swoim rytmem. Tak jest w przypadku półwyspu Pelješac i wyspy Korčuli – to idealne kierunki na poznawanie tutejszych winnic, w których można spotkać miejscowych winiarzy, odwiedzić ich piwniczki czy uczestniczyć z mieszkańcami w degustacjach, poznając kultywowane w regionie tradycje winiarskie. Nie brakuje też niezadeptanych, górskich ścieżek i niezatłoczonych plaż.
Aleksandra Zagórska-Chabros autorka bloga Bałkany według Rudej
Kraina winnic
Półwysep Pelješac winami stoi. Jednym z ważniejszych regionów jest Dingač. Czerwone wino Dingač produkowane jest ze szczepu plavac mali. To z okolic Potomje charakteryzuje się bardzo wyrazistym, mocnym smakiem oraz wyczuwalnymi owocowymi nutami. Koneserzy mogą też odnaleźć nuty czarnego pieprzu czy goździków. Winorośle uprawia się tu w wyjątkowo trudnych warunkach, dlatego przy zbiorach wykorzystywano osły, które stały się symbolem regionu.
Autor: Aleksandra Zagórska-Chabros
Data premiery: 2025-03-26
Strony: 160
Rodzaj: Książki
Okładka: Miękka ze skrzydełkami
Format: 190x115x0
Zalecany przedział wiekowy: +