Emilia-Romania, położona między Morzem Adriatyckim i Apeninami, to region bardzo zróżnicowany. Na żyznej Nizinie Padańskiej leżą historyczne miasta pamiętające Etrusków i czasy Cesarstwa Rzymskiego - wśród nich Bolonia ze średniowieczną zabudową i najstarszym uniwersytetem w Europie, pełna renesansowych budowli Ferrara i słynąca ze wczesnochrześcijańskich mozaik Rawenna. Nadmorskie plaże zachęcają do wypoczynku i kąpieli, z kolei w Apeninach jest wiele szlaków dla miłośników pieszych wędrówek, a także świetne ośrodki narciarskie. Coś dla siebie znajdą tu również koneserzy kuchni opartej na daniach mięsnych i słynnej polencie, uszlachetnionej regionalnymi winami, serem Grana Padano i szynką parmeńską.
Autor: Beata Pomykalska,Paweł Pomykalski
Data premiery: 2025-03-25
Strony: 152
Rodzaj: Książki
Okładka: Miękka
Format: 200x118x0
Zalecany przedział wiekowy: +