Wczytuję dane...
Model: 9788368263138
Kod producenta: 9788368263138
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Sprzedanych produktów: 0
EAN: 9788368263138
Wysyłka od: 15.00 PLN
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

LIT. FAKTU

  • Autor: 

    Zaprutko-Janicka Aleksandra

  • Data premiery: 

    2024-10-09

  • Ilość stron: 

    280

  • ISBN: 

    9788368263138

  • Rodzaj oprawy: 

    miękka

  • Rok wydania: 

    2024

  • Wydawca: 

    WYDAWNICTWO POZNAŃSKIE

  • Wymiary: 

    225 x 150